HUN | ENG

Kiadó és eladó raktárak az Ön igényeire szabva!

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

A CTP logisztikai parkjai a legmagasabb szintű zöld minősítésre törekszenek

Az ESG környezeti, társadalmi és a vállalatirányítási szempontjainak megfelelően a CTP fejlesztései, üzemeltetési és bérbeadói tevékenysége, illetve meglévő épületei a fenntarthatóság jegyében környezettudatosak, energiahatékonyak és nagy hangsúlyt helyeznek a megújuló energiaforrásokra, igény szerint zöld áramot biztosítanak a bérlőiknek

Ennek jegyében a vállalat csaknem teljes magyarországi portfóliója – 2022 végén több mint egymillió négyzetméter ipari- és logisztikai épületállomány – kimagasló BREEAM minősítéssel rendelkezik. De nem csak a CTP új beruházásai rendelkeznek zöld tanúsítvánnyal, hanem a meglévő épületeit is folyamatosan fejleszti, hogy az újraminősítések során még magasabb szintre emelje a környezettudatosságot.

A CTP stratégiai célja már hosszú évek óta a fenntartható ingatlanpiac megvalósítása, nem véletlenül 2019-ben a teljes ingatlanportfóliójára az iparágban elsőként kötött együttműködési megállapodást az angol BRE (Building Research Establishment) független kutatóintézettel, hogy bizonyítsa elkötelezettségét az energiahatékonyság és a környezetbarát megoldások iránt. A BRE által kialakított BREEAM minősítési eljárás 1990-ben jelent meg a nagyvilágban, napjainkra pedig már több mint 550 ezer épületet tanúsított a rendszer. A minősítés során az energia, az egészséges beltéri környezet és az anyagfelhasználás kérdéskörök kapják a legnagyobb hangsúlyt.

BREAAM-tanúsítvánnyal rendelkezik a CTP csaknem teljes magyarországi portfóliója, amely 2022 decemberében Magyarországon elérte az 1 millió négyzetméternyi bérbeadható területet. A vállalat piacvezetőként a legnagyobb ipari- és logisztikaiingatlan-állománnyal rendelkezik, hiszen a teljes hazai modern ipari/logisztikai portfólió negyede a CTP tulajdonában található.

Az ambiciózus célokat jelzi, hogy 2026-ra a CTP szeretné megduplázni a hazai portfólióját. A cégcsoport több mint 25 éve ugyanazzal a sikeres üzleti modellel működik szerte Európában: magas minőségű, fenntartható ingatlanokat épít, amelyeket hosszú távon saját tulajdonban tart és üzemeltet, miközben az épületeket 5-10 évre adja bérbe azzal a céllal, hogy ügyfeleivel hosszú távú kapcsolatokat alakítson ki.

A legmagasabb minősítési fokozatra törekszenek

A CTP azonban nem elégszik meg azzal, hogy az épületei megkapják a zöld minősítést, hiszen a legmagasabb tanúsítási fokozatot célozzák meg minden esetben. A BREEAM minősítés során ugyanis az épületeket különböző kategóriákban – a menedzsment, egészség és közérzet, energia, közlekedés, vízhasználat, anyaghasználat, hulladék, területhasználat és ökológia, szennyezés – vizsgálják, majd megállapítják a minősítés fokozatát. Ezek a következők lehetnek: elfogadható (Acceptable), átment (Pass), jó (Good), nagyon jó (Very Good), kiváló (Excellent) és kiemelkedő (Outstanding).

2022-ben a CTPark Vecsés VCS2 csarnoka a logisztikai épületek kategóriában hazánkban elsőként szerezte meg a BREEAM legmagasabb minősítését, majd ugyanabban az évben a CTPark Budapest West BIA5 csarnoka is Outstanding tanúsítványt kapott. A kiváló infrastrukturális adottságokkal rendelkező épületek maximum pontszámot értek el a szelektív hulladékgyűjtés, az épület környezettudatos kialakítása, állagmegóvása, jövőbeli átalakíthatósága, valamint a zöld területek kialakítása szempontjából.

De a cégcsoport elkötelezett célja az is, hogy az új beruházások mellett a régebbi épületeik folyamatosan versenyképesek legyenek, és a legújabb bérlői igényekre reagálva magasabb szintű szolgáltatásokat kínáljanak. Ennek érdekében a CTP a Gamma Properties BREEAM szakértőivel együttműködve nagy hangsúlyt fektet a meglévő csarnokok folyamatos karbantartására, korszerűsítésérére a minél magasabb fokozatú újraminősítések szigorú szempontjaira fókuszálva. Ennek eredményeként a CTPark Biatorbágy BIA7 épülete a korábbi BREEAM Very Good helyett már a BREEAM Excellent tanúsítványt is megkapta.

A CTP maximálisan elkötelezett a fenntartható ingatlanpiac mellett, ennek során kiemelten összpontosítunk arra, hogy a logisztikai parkjaink minden épülete BREEAM-minősítéssel rendelkezzen. Folyamatosan tanúsítjuk az épületeinket, az újak esetében természetesen a legmagasabb szintű tanúsítványra törekszünk. Büszkék vagyunk arra, hogy a CTPark Vecsés VCS2 és a CTPark Budapest West BIA5 csarnokok megszerezték a BREEAM Outstanding minősítést. De a meglévő épületeinket is folyamatosan modernizáljuk, hogy az újraminősítések során még magasabb szintű zöld tanúsítványt kapjanak, valamint a legújabb bérlői igényeknek megfelelő környezettudatos szolgáltatásokat nyújthassunk a partnereinknek” – mondta dr. Gondi Ferenc, a CTP Hungary ügyvezető igazgatója.

Környezettudatosság minden szegmensben

A vállalat idén is jelentős fejlesztési tevékenységet folytat, amelyek során arra törekszik, hogy csökkentse az épületei és az épületeiben zajló gazdasági tevékenységek karbonlábnyomát. A CTP 2021-től szén-dioxid semleges működésre tért át, zöld kötvényeket bocsát ki. A cégcsoport az üzleti célok teljesülése mellett a természeti környezet megóvása érdekében azt a célt tűzte ki, hogy minden épített négyzetméter után dupla mennyiségű erdőt telepítsen, ezzel helyreállítva és megvédve az erdők természetes biodiverzitását.

A CTP új beruházásai során fenntartható technológiákat alkalmaz, az energiafelhasználás optimalizálása érdekében épületeit árammal fűti és hűti, gázt az új beruházásoknál nem is használ. Az áramot részben saját napelemparkjai biztosítják, amelyek Üllőn, Biatorbágyon és Ecseren már elérhetők, emellett több nagy kapacitású napelempark-fejlesztést hajt végre, hogy a bérlők számára igény szerint zöld energiát is tudjon biztosítani.


Forrás: CTP