HUN | ENG

Kiadó és eladó raktárak az Ön igényeire szabva!

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Gigantikus grafika a CTP logisztikai csarnokán

A CTP az ARC Magazin közreműködésével 2020 márciusában pályázatot írt ki Magyarország eddigi legnagyobb falfestményének alapjául szolgáló grafikai mű elkészítésére. A több szakértőből álló zsűri már a tavalyi évben kiválasztotta a nyertes művet, de felfestése a 4500 négyzetméteresfalfelületre a Covid-19 járvány miatt most valósulhat meg. A kivitelezés már idén szeptemberben megkezdődött, Dobos Viktor műalkotása a CTP biatorbágyi logisztikai épületének homlokzatán, az M1-es autópálya és az 1-es főút közvetlen közelében lesz látható.

A CTP 2017-ben Csehországban indította útjára Art Wall elnevezésű kezdeményezését. A nemzetközi verseny során Humpolec és Prága városában található CTP ingatlanok falfelületeinek díszítése volt a cél, amelyet később egy Plzeň városában található alkotás követett.

2020 elején a CTP az ARC Magazin közreműködésével írta ki Magyarországon a CTP Art Wall by ARC – Fess 1 nagyot! elnevezésű falfestő pályázatát. A projekt célja, hogy a CTP egy kiemelt, jól látható lokációban található ipari ingatlanjának hatalmas falfelületére egy pályázat keretében benyújtott művekből válassza ki a nyertes alkotást. A pályázat során a szakmai zsűri által kiválasztott 15 pályamű, összesen több mint négymillió forint értékben került díjazásra, a nyertes pályázó egymillió forintos díjazásban részesült.

Egy nyolctagú zsűri – amelynek Rumi Imre, Biatorbágy főépítésze is tagja volt – választotta ki a nyertes művet, Dobos Viktor (28) grafikus, graffitiművész „Metamórfózis” című alkotását, amelynek elkészítésére 2021 őszén kerül sor az M1-es autópálya és az 1-es főút közvetlen közelében található biatorbágyi CTPark Budapest West egyik logisztikai épületének homlokzatán.

„Biatorbágy városépítészeti szempontból átalakulóban van, amely a település méretére, beépítettségére és településképére egyaránt vonatkozik. A város egy bizonyos méret felett egyfajta kollázzsá válik. Ezt a hatást szimbolizálja számomra a «Metamórfózis» című pályamű, amely grafikailag is nagyon jól van komponálva. A művet minden szempontból telitalálatnak vélem” – mondta Rumi Imre, Biatorbágy főépítésze. „Előremutatónak tartom az ilyen jellegű kezdeményezéseket, különösen a logisztikai területeken, ahol több hektáros alapterületű csarnokok sorakoznak egymás mellett nagy méretű, tömör homlokzati felületekkel, amelyek tovább színesíthetik városunk arculatát.”

Dobos Viktor 2008 óta graffitikkel, 2015 óta hivatásszerűen grafikai tervezéssel foglalkozik, már korábban is részt vett hasonló különleges és sokoldalú projektekben, dolgozott többek között Dániában, Koszovóban, Máltán, Németországban és Angliában.

Művem formavilágát olyan elemekből állítottam össze, amelyeket főként digitális környezetben használok, hiszen ritkán adódik lehetőség az ilyen jellegű elképzelésemet falra festeni. A grafikát a színek és a formák öt egységre tagolják, amelyek külön-külön is értelmezhetőek, de egyben is egységet alkotnak. A különálló részekben megjelennek a természet különféle asszociációi stilizált formában. Nincs egzakt magyarázat rá, hogy melyik rész mit ábrázol, az volt a célom, hogy az összehatás megtörje a valóság képét és az épület a grafikával kitűnjön környezetéből” – fejtette ki Dobos Viktor.

A CTP elkötelezett a kreativitás, a vizualitás és a párbeszéd iránt: teret ad a kreatív alkotóknak arra, hogy egy-egy nagy felületen látványosan kifejezhessék önmagukat, most épp Magyarországon. 


Forrás: CTP