HUN | ENG

Kiadó és eladó raktárak az Ön igényeire szabva!

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Mi történt tavaly a covid legnagyobb ingatlanpiaci nyertesével?

Az elmúlt két évben sok olyan fejlesztő indított logisztikai fejlesztést, akik korábban más terepeken – iroda, lakás, kiskereskedelem – voltak csak érdekeltek. Mi változott meg és miért értékelődött fel ennyire a logisztikai ingatlanok szerepe?

Piaci áttekintés

2021 harmadik negyedévében a Budapest környéki agglomeráció teljes modern ipari/logisztikai állománya 2.567.510 négyzetmétert tett ki. Bár a negyedév visszaeső új kínálatot és keresletet hozott, eközben az üresedési ráta is csökkent, vagyis kereslet ugyan lenne, de nem épül elég új ingatlan, ami ezt ki tudná elégíteni.

Mit hoz a jövő?

Bár a tavalyi harmadik negyedévben a teljes bérlői kereslet "csak" 143.530 négyzetmétert tett ki, ami 19 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakában regisztrált volumenhez képest, sőt a szerződéshosszabbítások nélküli kereslet 47 százalékkal 65.690 négyzetméterre csökkent, az év egészét nézve így is erős számokat látunk. A piacra belépő új fejlesztőknek köszönhetően a következő években a korábbinál dinamikusabban bővülhet az állomány, aminek hatására az extrém alacsony üresedési ráta növekedése tovább folytatódhat, de akár a környező országok egy főre jutó állományát, akár a raktározási igények növekedését nézzük, bőven van még tér a hazai állomány bővülésére. A fenti folyamatok alapján tehát arra számítunk, hogy jövőre is a logisztikai ingatlanok piaca lehet az egyik legizgalmasabb szegmense a hazai ingatlanpiacnak, ami számos új fejlesztés, grandiózus bérleti szerződések és jelentős adásvételek formájában mutatkozhat meg 2022-ben.


Forrás: portfolio.hu