HUN | ENG

WAREHOUSES FOR RENT AND SALE ACCORDING TO YOUR NEED

Online offer! +36 20 381 3917

Robotok irányítják a raktárat

Pozicionálás, szállítás, komissiózás – önvezető és önállóan működő logisztikai robotok az „Intralogisztika 4.0” kritikus alkotóelemei. Az iparágon belüli globális verseny és a virágzó online kereskedelem miatt a szállítási struktúrák új kihívásokkal néznek szembe. A válasz erre: automatizálás.

A raktározástól a szállításig a legfontosabb munkafolyamatokat intelligens logisztikai robotok veszik át, például automatikus tároló- és komissiózógépek és vezető nélküli szállítórendszerek formájában. Ahhoz, hogy ezek a robotok mindig hatékonyan és megbízhatóan működjenek, rugalmas és különösen kompakt hajtásra van szükségük. A sebesség fontos szerepet játszik: egy online kiskereskedő hatalmas raktárában például naponta több ezer megrendelést dolgoznak fel. Ezért kritikus fontosságú az egyes lépések gyors végrehajtása.

Nincs automatizálás meghajtás nélkül

A logisztikai robotokkal a raktározás, valamint a kirakodás és a szállítás-előkészítés területén találkozhatunk. Optimalizálják az anyagok mozgáspályáját, tehermentesítik az alkalmazottakat, és kiváltják például a hagyományos emelőtargoncák vagy raklapemelők munkáját. Ilyenek például az autonóm komissiózó robotok, amelyek lehetővé teszik az egyes tárgyak pontos megfogását. A számítógépes vezérlésű gépek megkapják a megbízást, majd automatikusan jutnak el a megfelelő raktárpozícióba, hogy egy terméket odategyenek, vagy onnan kivegyenek.

A tipikus komissiózó robot emelőoszlopból és megfogóból áll. Meghajtóegységként például BX4-sorozatú kefe nélküli egyenáramú szervomotorokat tartalmaz beépített mozgásvezérlővel és Faulhaber bolygókerekes hajtóművel. Megfogóban használva ez a kombináció pontos pozicionálást tesz lehetővé a tárolás és a komissiózás során, mindezt folyamatos működés és a terhelés állandó változása mellett.

Okosmegoldások a logisztikában

Azok a követelmények, amelyeket a modern intralogisztika ezen a területen használt hajtásokkal szemben támaszt, igen magasak: sok esetben képesnek kell lenniük óriási erők kifejtésére rendkívül szűkös körülmények között, folyamatos vagy szakaszos üzemmódban is megbízhatóan kell működniük, gyakran rendkívül precíz helymeghatározási feladatokat is el kell látniuk. A hatékonyság és gyorsaság fontos szerepet játszik, ugyanis a nagy raktárakban sok ezer rendelést kell naponta feldolgozni. A jövőben pedig az alkalmazási területek még szélesebb körűek lehetnek: drónok és robotok alkalmazásával az áruk egyéni kiszállítása is egyre inkább automatizálttá válik.

A Faulhaber hajtásait olyan alkalmazásokhoz tervezték, ahol kevés a rendelkezésre álló beépítési hely, és ahol nagy sebességre és pontosságra van szükség. A hajtásokat a logisztikai lánc szinte minden szakaszában használják, legyen szó válogatásról, szállításról vagy raktározásról és visszakeresésről. Moduláris felépítésüknek köszönhetően a motorok a precíz pozicionálási feladatok ellátása érdekében számos nagy felbontású jeladóval, nagy nyomatékigények esetén pedig nagy teljesítményű hajtóművekkel kombinálhatók. Vannak kompakt mozgásvezérlők, amelyek a hajtásokba építhetők, vagy kívül is elhelyezhetők.


Forrás: gyartastrend.hu