HUN | ENG

Kiadó és eladó raktárak az Ön igényeire szabva!

Online ajánlatkérés! +36 20 381 3917

Szinte elfogytak az üres logisztikai ingatlanok

A Prologis elkészítette legfrissebb piaci áttekintését, mely alapján a szabad ingatlanok száma várhatóan rekordalacsony szinten marad az év végéig.

Az ellátási láncokat érintő zavarok miatt folyamatosan nő a szállítási késedelmek valószínűsége, ezért a cégek számára egyre nagyobb jelentőséggel bír a jó lokáció. Ennek következtében folyamatosan nő a kereslet a jó elhelyezkedésű logisztikai ingatlanok iránt, miközben az ellátási láncok zavara az új logisztikai ingatlanok fejlesztését is lelassította, így a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel.

A Prologis legújabb gyorsjelentése alapján a jelenlegi ütemmel számolva az Egyesült Államokban a rendelkezésre álló logisztikai épületek 16 hónapon belül elfogynak. Az infláció növekedésével tovább nőnek az új beruházások és a már meglévő épületek fejlesztéseinek költségei is, amely miatt egyre magasabb bérleti díjak várhatóak. Ezen tényezők, valamint az év első felében tapasztalt gyors növekedés figyelembevételével a Prologis Research 22 százalékra emelte a 2022-es bérletidíjnövekedési előrejelzését.

A magyar piacot ennél optimistábban látják a hazai szakértők, de úgy vélik, azoknak, akik bővíteni terveznek, most érdemes szétnézniük a lehetséges lokációk között, mert egyre nehezebb lesz megfelelő raktárépületet találniuk.

A Budapesten és az agglomerációjában található 2,81 millió négyzetméternyi logisztikai béringatlan mindössze 4,2 százaléka volt üres az első negyedév végi adatok szerint. A nagyobb összefüggő, szabad raktárterületek aránya továbbra is alacsony, a népszerűnek számító 10 ezer négyzetméteres elérhető terület még mindig unikálisnak számít, mondja Szoboszlay Máté a Prologis tőkeallokációs igazgatója.

A rendelkezésre álló raktárterületek jelentős része foglalt, miközben a kereslet stabil jelenlétére, sőt, növekedésére számítunk. Ezzel párhuzamosan a kínálat rövid távon Magyarországon is csökkenni fog, hiszen egyre kevesebb a fejlesztésre alkalmas földterület, ráadásul a nehezedő alapanyagbeszerzés miatt az építkezések is elhúzódhatnak, és a korábbi 6 hónap helyett 10-12 hónappal kell számolni egy építkezés kivitelezésével. Mivel jelenleg nincs túlkínálat a piacon, és nem is látunk olyan faktort, ami az árak csökkenését mutatná, a közeljövőben 5,5 eurós bérleti árral számolunk és jelentős drágulásra számítunk, teszi hozzá Hunyadi Zsuzsanna, a Prologis magyarországi bérbeadásért és ügyfélelégedettségért felelős igazgatója.


Forrás: Prologis